Moord op Navalny moet tot meer actie leiden 

Moord op Navalny moet tot meer actie leiden 

Alexei Navalny staat bekend als de meest prominente en vastberaden activist van Rusland en tegenstander van Poetin. De moord op hem, na een eerdere poging door vergiftiging, een gefabriceerde veroordeling en pijnlijke gevangenisstraf, laat ons opnieuw zien hoe meedogenloos het regime van Poetin is. En het toont eens te meer aan dat Poetin zich niet inhoudt: niet als het gaat om het vermoorden van politieke tegenstanders, niet als het gaat om het beperken van de vrije pers en ook niet als het gaat om zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. 

Talloze keren hebben wij in het Westen gezegd dat we de moord op Navalny ten koste van alles moesten voorkomen en dat het regime van Poetin aansprakelijk zou zijn als het wel zou gebeuren. Natuurlijk is verdriet en ongeloof onze eerste reactie. Maar het is nu zaak om dit om te zetten in actie. En om dit zo snel mogelijk te doen. Navalny zelf drong erop aan dat wij zijn strijd tegen de onderdrukking van Poetin voortzetten.

Hier moeten we naar luisteren, zoals ook zijn vrouw Yulia herhaalt. De Europese Unie staat nu voor een cruciaal moment. Er moet resoluut gereageerd worden. Want ook al is vorige week het dertiende sanctiepakket tegen de Rusland aangenomen, er is nog veel en veel meer wat we als Europese Unie kunnen doen, dan dat we op dit moment laten zien. 

Individuele sancties

Allereerst moet de EU de ambtelijke leiding, gevangenispersoneel en andere direct betrokkenen bij de moord op Navalny opsporen en zo mogelijk vervolgen. Deze personen moeten ook allemaal individueel onder sancties komen. In de afgelopen twee jaar is duidelijk geworden dat doelgerichte sancties tegen personen een sterk middel zijn om invloedrijke personen in Rusland daadwerkelijk pijn te doen en dus een goed drukmiddel zijn.

Sancties moeten dan ook worden opgelegd aan veel meer oligarchen die Poetins totalitaire regime ondersteunen en aan de tweede en derde laag die het regime overeind houdt. Navalny zelf heeft hier al een voorzet voor gedaan: zijn stichting heeft een lijst van meer dan 6000 mensen opgesteld die diep in de corrupte en criminele netwerken zitten rond het regime. Veel meer dus dan de 2000 personen die nu op de sanctielijst staan. Daarnaast moeten er ook sancties worden opgelegd tegen autocraten die publiekelijk met Poetin sympathiseren, zoals de Hongaarse premier Orbán en de Servische president Vucic.

Ondersteuning opschroeven

Minstens zo belangrijk is het dat de EU en de lidstaten snel de militaire en financiële ondersteuning aan Oekraïne opschroeven. Ons doel moet niet zijn dat Oekraïne deze oorlog niet verliest – ons doel moet zijn dat Oekraïne de oorlog wint.  Lidstaten moeten alles uit de kast trekken en niet op voorraden blijven zitten die nu nodig zijn – het is gênant en onacceptabel dat er grote, rijke lidstaten zijn die minder bijdragen aan de militaire steun aan Oekraïne dan kleine lidstaten.

Langer wachten en twijfelen over het luchtwapen, lange afstandsraketten en maximale creativiteit om munitie vrij te spelen kost veel meer Oekraïners het leven en speelt Poetin in de kaart.

Sluiproutes

Economische sancties die bij eerdere sanctierondes geblokkeerd zijn door Hongarije of andere lidstaten moeten opnieuw op tafel komen. En de EU moet nu eindelijk eens serieus werk maken van het handhaven van sancties, waarbij ook maatregelen tegen landen die gewoon doorgaan met hun sanctie-omzeilende handel met Poetin moeten worden genomen.

Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder een bericht over een bedrijf dat gewoon doorgaat of een succesvolle sluiproute die wordt ontdekt. Het Franse Total weigert het LNG contract waar ook Nederland aan vast zit te herzien en ondermijnt daarmee actief de sancties tegen de LNG industrie in Rusland. Dit moet echt veel beter. Dat is belangrijk om de capaciteit van Poetin om zijn criminele oorlog en regime door te zetten te dwarsbomen. 

Laat de moord op Navalny een wake-up call zijn en ons aanzetten tot meer actie. Tijdens het debat over de Navalny-resolutie in het Europees Parlement zei ik tegen de Commissie en de lidstaten: We moeten ons optrekken aan mensen die veel dapperder zijn dan wij, Alexei Navalny en Vladimir Kara Murza bijvoorbeeld, die Poetin in het gezicht durven te kijken en te zeggen ‘Jij gaat niet winnen’. Aan de slag! 

Neem contact op

Moord op Navalny moet tot meer actie leiden 

Thijs Reuten

Europarlementariër Buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, rechtsstaat en justitie